Bali ili Turska – gde kupiti nekretninu?

Nemoguće je uporediti indonežansko ostrvo Bali i Tursku za preseljenje. Nivo privrede, generalno, ključni pokazatelji su neuporedivi.

Jedite, molite, volite VS Živite, odmarajte se, radite
Nisko, rustikalno, čisto turističko i poljoprivredno ostrvo koje prekrivaju Japanska mora i Indijski okean. Razvijena, moćna u svakom pogledu, Turska, „centar sveta“, koju okružuju četiri mora, sa razvijenim megagradovima i odmaralištima pogodnim za život koji imaju svu društvenu infrastrukturu.

Ali danas se ove dve oblasti često porede jedna sa drugom prilikom izbora nekretnina. Koje su razlike pri izboru nekretnine?

Dugi boravak, preseljenje
Turska daje državljanstvo pri kupovini nekretnina u iznosu od 400.000 dolara, Indonezija ne daje državljanstvo. Možete podneti zahtev za boravišnu dozvolu u obe zemlje, za Bali čak možete pokrenuti ovu proceduru na daljinu.

Prag cene
U oba smera možete pronaći nekretnine po relativno pristupačnim cenama. Ali to će biti drugačiji kvalitet nekretnina. Na primer, vila u kompleksu ili samostojeća sa bazenom na Baliju koštaće 200.000 evra, a ista oblast u turskoj Alaniji sada će koštati od 400.000 evra.

Šta raditi sa nekretninama?
Prilikom kupovine u fazi izgradnje, nekretnine na Baliju i Turskoj donose dobar prihod od dalje preprodaje, do 30%.

Iznajmljivanje na Baliju je veoma traženo i postoji nedostatak ponuda. Cene su visoke. Nekretnine na Baliju donose od 15% pa do 20% godišnje pri iznajmljivanju, u zavisnosti od blizine plaže, atraktivnosti lokacije, koncepta i nivoa komfora.

U Turskoj možete računati na minimalno 10% godišnje, od 15% na najboljim lokacijama, na prvoj liniji. Nekretnine na Baliju će se brže isplatiti, za 5-6 godina, ali postoji nijansa u ovom atraktivnom faktoru kapitalizacije.

Bali se veoma brzo razvija u pravcu turizma. U planu je izgradnja novog aerodroma, koji će povećati protok turista sa 16 miliona na 32 miliona godišnje. Zbog toga će morati nešto da iznajme. Ovo tržište će se razvijati, a broj ponuda je ograničen.

U Turskoj, u istoj Alanji, protok turista takođe stalno raste, planirano je proširenje aerodroma Gazipaša. Potražnja za iznajmljivanjem u Turskoj je sve manje sezonska, mnogi zimi u Alanji i Antaliji, sele se u stalni boravak. I ovde postoji konstantno velika potražnja za dugoročnim iznajmljivanjem, za razliku od Balija.

Vlastiti
Na Baliju se nekretnine mogu kupiti na lizing, na 30-50 godina, opcije su različite. To jest, moraćete da ga preprodate tokom vremena. U Turskoj ne postoje ograničenja u pogledu dužine vlasništva nad nekretninama.

Uslovi kupovine
U Turskoj i na Baliju imanje možete kupiti na rate do kraja izgradnje. Na Baliju mogu da postoje duže rate, a niže učešće (od 30%). U Turskoj, investitori nude svoje nekretnine na rate uz učešće od 50%.

Developers
Na Baliju je praksa kupovine zemljišta na zakup sa produženjem mnogo jeftinija od vlasništva nad zemljištem. Mnogi stranci ovde ulažu u izgradnju svojih projekata. Neophodno je imati iskusnog agenta na Baliju, koji jasno razume u čiji objekat predlaže da investira svom klijentu.

U Turskoj, u odmaralištu Antalija i širom zemlje, većina investitora su turski državljani koji žive tamo gde grade, cene svoju reputaciju, neće nigde ići, a za njih je građevinski posao često više od novca. Ovo je njihov porodični posao, društveni status.

Porez
U Turskoj morate platiti 4% vrednosti nekretnina, na Baliju - 10% za stanovnike (uključujući i one sa boravišnom dozvolom) i 20% za nerezidente, odnosno ovde vam treba više "za turiste". , jer nekretnine imaju jasan fokus na rekreaciju.

Zaključak:
Bali se može smatrati profitabilnim poslovima i zaradom, stabilnim prihodima od najma. Opcija za one koji upoređuju inostrane nekretnine u smislu isplativosti ili traže vikendicu u blizini plaže i okruženu jedinstvenom prirodom. Turska je pogodna za ove svrhe, i za stalni boravak sa porodicom, sa obrazovanjem, medicinskom negom, blagodetima civilizacije, pokretanjem biznisa ili traženjem posla sa punopravnim preseljenjem. A na državljanstvo možete računati tako što ćete uložiti ili produžiti boravišnu dozvolu vlasnika imovine ili zvanično zaposlenog stanovnika neprekidno na 5 godina. I nakon 8 godina, možete podnijeti zahtjev za dozvolu boravka na neodređeno vreme.

Na sve vesti
Brz izbor nekretnina
Zakažite konsultacije sa iskusnim menadžerima koji će vam pomoći da uštedite ne samo novac, već i vreme.
Projekti Stay Property
Gradimo više od 20 godina. Ostavite zahtev i poslaćemo vam cenovnik