Boravišna dozvola

1. Ukoliko planirate da ostanete na teritoriji Republike Turske duže nego što dozvoljava bezvizni režim, boravak se mora ozvaničiti. U slučaju kršenja bezviznih perioda boravka, novčana kazna će se naplatiti na aerodromu, ulazak ulazak u Tursku može biti zabranjen neko vreme.Da biste legalizovali boravak potrebno je unapred da se pobrinete za kompletan paket dokumenata za sve članove porodice.

U Turskoj, dokument koji potvrđuje zakonitost dugotrajnog boravka stranca u zemlji je boravišna dozvola (dozvola). Na turskom se zove Ikamet (Ikamet).

Državljani Ukrajine, Belorusije, Litvanije, Gruzije, Estonije, Kirgizije, Tadžikistana, Uzbekistana, Kazahstana i Moldavije mogu boraviti u zemlji bez vize do 90 dana u roku od 180 dana. Za državljane Belorusije njihov prvi boravak ne bi trebalo da bude duži od 30 dana. Državljani Rusije mogu da ostanu u Turskoj bez Ikameta ukupno 60 dana u šest meseci.

Postoje različite vrste boravišne dozvole, u zavisnosti od trajanja dozvoljenog boravka u Turskoj: kratkoročne, dugotrajne, neograničene (nakon 8 godina neprekidnog boravka).

Razlozi za dobijanje boravišne dozvole:

  • - Izdavanje nekretnina (turistička boravišna dozvola).
  • - Vlasništvo nad nekretninama (prema TAPU).
  • - Obrazovanje.
  • - Posao.
  • - Tretman.
  • - Brak sa državljaninom Turske.
  • - Humanitarnih ciljeva.
Detaljniji opis vrsta boravišnih dozvola, ažurne informacije o dobijanju Ikameta predstavljeni su na zvaničnom državnom portalu e-ikame (https://vvv.e-ikamet.com/ru/vidi-na-zhitelstvo ).

Važno! Nisu sve nekretnine pogodne za preseljenje. Privremeno zatvorena za boravišne dozvole su 4 okruga Alanije (Kestel, Kargičak, Avsallar i Mahmutlar), neki okrugi Antalije i Istanbula, lista se stalno menja (trenutnu listu zatvorenih područja možete pratiti na veb stranici vlade: https://www.goc.gov.tr/mahalle-kapatma-duyurusu-hk2 . U zatvorenim prostorima još ne daju boravišnu dozvolu vlasnicima koji su kupili nekretnine posle maja 2023. godine. Odabraćemo za vas opcije u oblastima otvorenim za boravišne dozvole.

U 2023 postavljeni su novi zahtevi, uzimajući u obzir povećanje cena nekretnina širom zemlje.

Ikamet se na osnovu potvrde o vlasništvu izdaje za nepokretnosti kupljene na otvorenim površinama ili objekte u zatvorenim prostorima kupljene do 26.04.2023. Vrednost imovine mora biti veća od 200.000 USD ako se nalazi u gusto naseljenom gradu. To je ovaj minimalni prag koji funkcioniše u Alanji. Zahtev za cenu se odnosi na procenjenu vrednost objekta, a ne na katastarsku. U ovom slučaju, investitor mora platiti punu cenu objekta, plan rata u ovom slučaju nije pogodan.

U prijavi, pored vlasnika, može se naći i supružnik, kao i maloletna deca. Zahtev za dozvolu boravka razmatraju organi za migracije u roku od 90 dana. Status aplikacije možete pratiti onlajn na portalu e.ikamet.goc.gov.tr.

Specijalisti Stay Property-a stalno prate situaciju i izabraće za vas opcije nekretnina koje su pogodne za dobijanje boravišne dozvole. Servis nakon prodaje uključuje pomoć pri dobijanju Ikameta za sve naše kupce.

2. Postupak za dobijanje boravišne dozvole

- Da biste dobili boravišnu dozvolu u Turskoj, morate proći kroz sledeće osnovne korake:
Prikupite paket dokumenata za dozvolu boravka, uzimajući u obzir trenutne zahteve migracione službe i vaše državljanstvo. Imajte na umu da se oni stalno menjaju.
Proverite sa našim specijalistom sve nijanse pre nego što odete u Tursku da biste kupili nekretninu i primili Ikamet.
- Prijavite se za boravišnu dozvolu na portalu https://e-ikamet.goc.gov.tr/ Naši stručnjaci će vam pomoći da ispravno popunite sve obrasce i pošaljete zahtev.
- Dobijte datum intervjua (randevua) na istom portalu.
- Platite državne takse u kancelariji za migracije.
- Dođite na sastanak i razgovarajte sa specijalistom u migracionoj službi.

Obraćajući se Stay Property-u za podršku u dobijanju boravišne dozvole, možete izbeći greške i „glavobolje“ u prikupljanju dokumenata i njihovom pravilnom izvršenju. Menadžeri postprodajnih usluga će vas „voditi za ruku“ kroz sve faze dobijanja ikameta vlasnika nekretnine! Ovde je svaki detalj važan, pa verujte profesionalcima kako ne biste gubili vreme uzalud.

3. Spisak dokumenata za dobijanje boravišne dozvole
- Za dobijanje Ikametove boravišne dozvole na osnovu vlasništva nad nekretninama u Turskoj (TAPU), potrebno je prikupiti sledeći osnovni paket dokumenata:
- Fotokopija pasoša – prva stranica i stranica sa pečatom pri ulasku u Tursku.
- Original morate poneti sa sobom na intervju (randevu).
- Vlasništvo nad stanom je TAPU dokument.
- Identifikacioni broj poreskog obveznika (vergi numarası), koji se izdaje na teritoriji Republike Turske. Biometrijska fotografija na beloj pozadini, utvrđenog uzorka i veličine.
- Iskan (tehnički pasoš nepokretnosti, koji potvrđuje puštanje objekta u rad).
- Izjava o adresi (numarataj).
- Polisa obaveznog zdravstvenog osiguranja. Deci mlađoj od 18 godina i osobama starijim od 65 godina polisa nije potrebna.
- Kopija stručne procene stana koja je urađena prilikom kupoprodaje.

Beleška! Što se tiče još jedne popularne boravišne dozvole – turističke koja se izdaje, a ne vlasništvo nad nekretninama – migraciona služba zahteva druga dokumenta. Na primer, potvrda o dostupnosti sredstava za život u Turskoj, zvanično zaposlenje u drugoj zemlji sa visinom plata, penzija itd.

Važno! Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje boravišne dozvole za članove porodice potrebno je dostaviti apostilirane i prevedene na turski jezik venčane listove i izvode iz matične knjige rođenih za decu.


Gornja lista je zamišljena kao grubi vodič i nikako nije potpuna. Neke nove promene mogu da stupe na snagu, pa preporučujemo da unapred kontaktirate svog menadžera Stai Properti za savet o trenutnim zahtevima službe za migraciju.

Stručnjaci Stay Property-a će se pobrinuti za svu pripremu dokumenata za dobijanje boravišne dozvole i pomoći Vam da prođete kroz ovaj proces što je moguće udobnije uz što manje vremena.

Porezi i dažbine
S obzirom na to da se stope poreza i carina često menjaju, ažurne informacije možete dobiti od stručnjaka Stai Properti u trenutku podnošenja prijave. Osnovni troškovi obuhvataju i izdavanje same boravišne dozvole i izdavanje polise obaveznog zdravstvenog osiguranja. Njegov trošak zavisi od starosti kandidata.

Izbor objekata za VZHN
Odabracemo stanove koji su pogodni za dobijanje boravišne dozvole.
Imate bilo kakvih pitanja?
Zakažite konsultacije sa iskusnim menadžerima koji će vam pomoći u izboru nekretnine
Veronika Panfilenko
Телефон:
Языки
ukrajinski, ruski, engleski turski
Tijana Bradic
Телефон:
Языки
srpski, bosanski, grčki, engleski
Saleh Al-Hammoud
Телефон:
Языки
arapski, turski, engleski, nemački
Yulia Lega
Телефон:
Языки
ruski, turski, engleski
Ulyana Korkmaz
Телефон:
Языки
ukrajinski, ruski, engleski, turski
...