Nekretnine u Istanbulu: Kako izabrati lokaciju?

Ne postoji lista najboljih i najgorih naselja. Postoje razlozi kupovine na osnovu kojih možete pronaći trenutne ponude i lokacije koje biste morali detaljno da uporedite i da onda na osnovu toga napravite izbor. Jedan od ključnih faktora na listi je pogodnost kretanja po gradu.

·       Saobraćajna petlja, blizina ključnih puteva i autoputa.

·       Blizina javnog prevoza na prihvatljivoj udaljenosti

Istanbul ima jedinstvenu lokaciju, jednim delom u Evropi, a drugim delom u Aziji, izmedju Mramornog i Crnog mora. Evropski deo deli i zaliv Zlatni rog. Zbog geografskog položaja, Istanbul predstavlja jedno od najvećih transportnih čvorišta na svetu. Grad ima razvijen i kopneni i pomorski saobraćaj. Železnice koje prolaze kroz Istanbul spajaju Evropu sa Turskom, Iranom i Sirijiom.

S’ obzirom na gustinu naseljenosti i razvijenost grada, velike gužve su svakodnevne. U tom slučaju isplativije je voziti se 20 minuta gradskim prevozom, nego sopstvenim automobilom 2 sata kroz gradsku gužvu.

Neki grandiozni premium objekti, stambeni kompleksi imaju soptsveni tunel prolaz do stanice Metroa, što se smatra značajnom prednošću za kupovinu nekretnine u Istanbulu.

Istanbulski putevi i pretlje su jako važni prilikom kupovine nekretnina u Istnbulu, povezanost saglvnim putevima, blizina gradskog prevoza, posebno za porodice sa tinejdžerima pre dobijanja vozačke dozvole jer se prosto moraju kretati n neki način metropolom. Ne treba odvajati gradski prevoz od nekih osnovnih kriterijuma prilikom odabira nekretnine u Istanbulu,  gradski prevoz predstavlja jednu od bitnih stavki prilikom odabira nekretnine, čak i kada tražite luksuzne projekte od 250.000e za 1+1.

Dakle, od čega se sastoji javni prevoz u Istanbulu i koje njegove važne vrste treba tražiti u neposrednoj blizini stambene ili poslovne nekretnine za kupovinu, razmotrićemo u nastavku objave.

Javni prevoz u Istanbulu  Do Istanbula možete stići kopnenim, morskim i vazdušnim putem.
 


Na zemljištu


Marmaraj – voz na električni pogon koji povezuje evropski I azijski deo Istanbula, vozi duž obale Mramornog mora, kroz podvodni tunel ispod Bosfora.

Metro pokriva ceo Istanbul, ima 7 linija I stalno se otvaraju nove stanice.
Postoje 2 linije prigradskih vozova – evropksi I azijski.

Gradski autobusi u Istanbulu saobraćaju na više od 500 ruta.

Metrobus je autobus koji saobraća svojom linijom na autoputu, bez saobraćajnih gužvi možete doći do vašeg odredišta.

Autobuska stanica ( Otogar ) se u Evropskom delu zove Esenler ( Bajrampaša ), a u Azijskom Harem.
Takozvani moderni tramvaj ( Modern Tram ) saobraća na 3 rute. Stari nostalgični tramvaj saobraća na 2 rute. Istorijski crveni tramvaj T2 Tunel – Taksim vozi duž centralne ulice Istikpal.
U Istanbulu postoje 3 gondole / žičare.
 

Na vodi


Morski saobraćaj odvija se duž Bosfora, Zlatnog mora I severoistočnog dela Mramornog mora.

Trajekt služi za prevoz putnika vodom I za prevoz automobila.

 ,,Ido’’ su gliseri velike brzine, a ,,Sehir Hatlari’’ su putnički brodovi-

 Pomorski saobraćaj je najbrži način da se iz Azijskog dela stigne do Evropskog.

Morski autobusi ( ,, Denizli otobusleri ’’ ) saobraćaju među okruzima istanbula, predgradja I Prinčevskih ostrva.

Glavne luke Istanbula su: ,, Haydar Pasha ’’, ,, Yeni Kapi ’’ I ,, Karakoy ’’.


U vazduhu


Žičara TF1 Maçka – Taşkışla prolazi preko Parka demokratije. TF2 Ejup - Pijer Loti prolazi prolazi između istorijske oblasti Ejup I brda Pijer Loti.

 Istanbul ima dva međunarodna aerodroma. Novi medjunarodni aertodrom na Evropskoj strain grada ( otvoren umesto aerodrome Ataturk ) I na Azijskoj strani aerodrome Sabiha Gokčen. Tu je I Velika medjunardovna autobuska stanica ,, Buyuk Istanbul Otogari ’’.


Putevi Istanbula  U gradu ima 50 puteva različitog značaja.

 Medjunarodna ruta E-5 izmedju svih puteva u Istanbulu. Prolazi kroz nekoliko okruga, kao što su Tujap, Bujukčekmeče, Bejilikdjuzu, Fatih, do azijskog dela Istanbula kroz Bosfor, Metrobus.Vodi do novog aerodrome I prolazi kroz stari koji sada funkcioniše kao park. Autoput povezezuje stari I novi deo Istanbula. E-5 voi do velikih tržnih centara kao što su Omur Plaza, Torijum, Pelikan, Marmara Park I Metroport.

Glavni put E-80 preseca Evropu, prolazi kroz 10 zemalja, ukršta se sa azijskim autoputem EH1, koji vodi sve do Japana. TEM Transevropski autoput E-80 povezuje Evropu I Aziju preko Bosforskog mosta.

Put Basin Express prolazi kroz područje Basin Express, ukršta se sa pravcima E-5 I TEM I void do novog aerodoroma.

Kako pronaći I kupiti pravu I odgovarajuću nekretninu u Istanbulu

Pored transporta, na investicioni potencijal projekta utiču i:

· Blizina parkova I metsta za izlete, šetnje I blizina šume
· Mogućnost brzog dolaska do adekvatne plaže, ali ne samo do mora, dakle ne samo blizina obale mora, nego već blizina plaže koju možete koristiti
· U blizini luka, jaht – klubova, što je često kaada su u pitanju premium objekti, vile nqa obali mora I slično
· Blizina vrtića, škola, univerziteta, ne mora biti baš na par stotina metara, ali nekih 5-10 minuta udaljenosti bi bilo poželjno
· Lanci supermarketa, pijaca, ostala neophodna infrastruktura
· Izgled područja oko kompleksa, pogled sa prozora
· Poslovna aktivnost, status oblasti, njene karakteristike. Negde se nekretnine najviše izdaju kada su u pitanju poslovni turizam, rekreacija, a negde stalno stanovanje. Mada se tu stanovi razlikuju, dakle postoje oni koji su opremljeni za turiste, a postoje I oni koji su opremljeni za stalno stanovanje.

Profesionalci Istanbulske kancelarije Stay Property će vam uštedeti vreme prilikom istraživanja tržišta nekretnina ove metropole tako što će vam lično pomoći u potrazi nekretnine. Zajedno sa nama, moći ćete da pronadjete odgovarajući objekat, u skladu sa svrhom kupovine. Kontaktirajte nas za savet, rado ćemo vam pomoći!

Na sve vesti
Brz izbor nekretnina
Zakažite konsultacije sa iskusnim menadžerima koji će vam pomoći da uštedite ne samo novac, već i vreme.
Projekti Stay Property
Gradimo više od 20 godina. Ostavite zahtev i poslaćemo vam cenovnik