Registracija nekretnina u Turskoj: povećanje poreza i troškova 2023

U Turskoj su 10. jula 2023 godine nastale promene u oporezivanju, plaćanju državih dažbina taksi, koje se odnose kako na registraciju nekretnina, tako i na legalizaciju boravka   u Turskoj. 


Povećano za 50% 

Naknade za sudove, notarske poslove,  zemljišne knjige, konzulat, dobijanje Turskog državljanstva investiranjem, dobijanje boravišne dozvole, dobijanje radne dozvole, uverenja, licenciranje.   

Cena potvrde o vlasništvu (TAPU)  podignuta je sa 20.000 na 30.000 TL.

Obavezna procena stručnjaka je takođe porasla na 6000 TL.

Sve troškove upisa nepokretnosti, poreze i takse snosi kupac nekretnine.  

ZAKLJUČAK: Svi troškovi za registraciju nepokretnosti su znatno poskupeli. Stay Property ne daje fiksne brojeve statistike iz razloga što se podaci stalno menjaju. Moguće je tačno izračunati dodatne troškove, pored troškova kupovine nekretnine, samo neposredno pre zaključenja ugovora, odnosno transakcije. Za savete i sva pitanja o porezima na imovinu i naknadama, kontaktirajte našeg menadžera. 

Agencijska provizija, popusti od gradjevinskih firmi i plaćanje na rate u Turskoj

Agencije za nekretnine ne uzimaju proviziju od kupca prilikom sklapanja ugovora o kupovini nekretnine, provizija je predvidjena  samo za zakup.      

Gradjevinske firme ne daju popust kupcima  koji ih direktno kontaktiraju, ova praksa je uobičajena širom Turske, cene uvek iste za sve učesnike tržišta nekretnina.

Popust realno od gradjevinske firme možete dobiti samo ako platite pun inos nekretnine prilikom kupovine, bez plaćanja na rate, koje se isplaćuju do kraja izgradnje projekta bez kamate ( bez dodatnih procenata).


Povećanje tako važnih naknada za inostrane kupce 


Ako ponesete sa sobom svoj telefon koji nije kupljen u Turskoj, i planirate da ga koristite na duže, moraćete da platite porez od 20 hiljada TL. Ranije je iznos bio 6 hiljada  TL.   

Troškovi vozačke dozvole o ostali troškovi su takodje porasli, u zavisnosti od grada.

Porez na bankarske i osiguravajuće transakcije  na potrošačke kredite i kreditne kartice povećana je sa 10 % na 15 %.

PDV povećan sa 18 % na 20 %, sa 8 % na 10 %. 

Porez na kladjenje povećan je za 10 % za zajednicko kladjenje na sportske događaje, a za 14 % na konjske trke, kao i za 20 % za ostalo kladjenje.  

Da ne biste sluzili vojsku moraćete da platite od 122 do 351 TL. Stranci koji su dobili drzavljanstvo takodje spadaju u grupu koja treba da izvrši vojnu obavezu, ukoliko to već nisu izvršili u nekoj od zemalja Turskog govornog područja.    

Boravišna dozvola i drzavljanstvo prilikom kupovine nekretnine u Turskoj 2023. 

PAŽNJA Ovo se odnosi na klijente koji žele da dobiju boravišnu dozvolu ili Tursko drzavljanstvo prilikom kupovine nekretnine: 

Od jula 2023. minimalna katastarska vrednost nekretnine  za dobijanje  boravišne  dozvole u Turskoj je 75.000 dolara, a za dobijanje Turskog drzavljanstva 400.000 dolara. Pored toga, u svim provincijama Turske postoje zatvorene oblasti za dobijanje boravišne dozvole. Ovi podaci su podložni promeni, za najnovije informacije obratite se našim menadzerima.

Nisu sve nekretnine u vrednosti od 400.000 dolara kvalifikovane za dobijanje drzavljanstva, postoji niz bitnih stavki, odnosno uslova koji se moraju ispuniti. Nepoštovanje čak jednog uslova, može dovesti do odbijanja zahteva. 

Nekretnina preko koje se dobija drzavljanstvo i turski pasoš ne sme da bude prethodno korišćena u svrhe dobijanja drzavljanstva. Neophodno je postovanje odredjenih pravila prilikom sklapanja ugovora kupovine nekretnina. U TAPU ( vlasnički list ) bi trebao da bude samo jedan vlasnik, nemoguće je izdati drzavljanstva i pasoše za dvojno vlasništvo. Takodje, postoji niz drugih stavki. 

Budite slobodni da nam se obratite za savete i informacije o investiranju, kupovini stanova za preseljenje ili odmor, izbor nekretnine za dobijanje boravišne dozvole ili Turskog drzavljanstva. Na sve vesti
Brz izbor nekretnina
Zakažite konsultacije sa iskusnim menadžerima koji će vam pomoći da uštedite ne samo novac, već i vreme.
Projekti Stay Property
Gradimo više od 20 godina. Ostavite zahtev i poslaćemo vam cenovnik