Strah od nedovršene gradnje: zašto je Alanja sigurna za ulaganje Gde investirati u nekretnine 2022.

Iz odmarališta
Hajde da razmotrimo zašto Alanja privlači investitore i da li postoje rizici kada se investira u ranoj fazi izgradnje.

Kada je reč o novim projektima, od momenta prodaje kompleksa do početka izgradnje, deo stanova je već prodat. Odnosno, najisplativije je ulagati čak ni u temelju, već u projekat u fazi „olovke“. A to se može uraditi na daljinu, bez troškova leta. Na primer, naša kompanija ima predstavništva u Kazahstanu i Ruskoj Federaciji, često učestvujemo na izložbama nekretnina širom sveta.

Da biste razumeli verovatnoću nedovršene izgradnje, samo prošetajte Alanjom. Nedovršene zgrade su ovde izuzetno retke.

Pod državnom kontrolom
I trgovci nekretninama i programeri u Turskoj mogu da rade samo ako imaju licencu.

Dobijanje građevinske dozvole za iapı ruhsatı je složena procedura.

Država takođe proverava raspoloživost sredstava za izgradnju, a može i da ih zamrzne kako bi garantovala zaštitu prava investitora.

Pored dozvole, potrebno je dobiti i licencu od Ministarstva životne sredine i urbanog razvoja (Cevre ve Sehircilik Bakanlıgı). Njegovo prisustvo samo po sebi ukazuje da je programer pouzdan.

Sva infrastruktura koja je predviđena projektom (bazen, kupatilo, sauna, hamam, dečiji prostori i sl.) je ugovorena i overena pre početka izgradnje, u arhitektonskom birou. Država striktno kontroliše „očekivanje” i „realnost” kupca. U suprotnom, investitor neće dobiti Iskan za kuću, odnosno neće je izdavati. Niko ne rizikuje.

Kada počne izlivanje temelja, pažljivo se uzimaju brojni uzorci.

Posebna organizacija Iapı Denetim prati napredak izgradnje u fazama, nadzorno telo postavlja opština.

I, ono što mnoge iznenađuje, u Alanji je rasprostranjena praksa države da se stari stambeni fond obnavlja – renoviranje. Dok u zemljama ZND još nemaju pojma kako to da urade, gde da smeste vlasnike, u Alanji punom parom ruše stare trošne kuće, a tamo starom vlasniku daju stan za 1,5-2 godine. Za to vreme se plaća zakupnina. Programer zarađuje na onome što je sagradio odozgo, ili u početku kupuje objekat za rušenje u potpunosti.

Svim vlasnicima stanova pripada i deo zemljišta ispod kuće.

U slučaju bankrota investitora, što je izuzetno retko, njegova imovina i projekat budu stavljeni na aukciju, drugi investitor kupuje i završava projekat.

Kako je uređena nekretnina
Nema deoničke izgradnje. Ugovor o prodaji sadrži sve uslove, obaveze stranaka. Programer nema pravo da podigne cenu nakon potpisivanja ugovora.

U nekim slučajevima, TAPU vlasnički list se izdaje čak i za nekretnine u izgradnji, ako je 60-70% spremno. Takođe je moguće dobiti TAPU za stan koji još nije u potpunosti plaćen, naznačen je poseban teret.

Ako je ugovorom predviđeno, kupac može preprodati objekat u fazi izgradnje i pre pune isplate Da li se isplati investirati sada za preprodaju?
Cene stanova u Turskoj su krajem maja 2022. godine zabeležile godišnji rast od 172 odsto. Izgleda da su nigde više „leteli”. Ali na horizontu Alanje sve je manje slobodnog zemljišta za razvoj.

Prema podacima Turskog statističkog instituta (TUIK), do maja 2022. godine troškovi izgradnje porasli su za 105,73% u odnosu na prethodnu godinu.

Alanja postaje sve evropskiji, kvalitetniji, udoban i lep grad za život. Broj stanovnika je povećan za 5,26%, au nekim TOP sredinama je čak obustavljeno i izdavanje boravišnih dozvola, iz razloga što je kvota od 20% stranaca među domaćim stanovništvom već premašena. Na primer, u 2022. prosečan mesečni broj zahteva za boravišnu dozvolu građana Ruske Federacije porastao je za 366,14% u odnosu na ovaj pokazatelj prošle godine. Tu je i mnogo državljana Ukrajine, Irana, Iraka, Kazahstana, mnogo Evropljana.

Prema podacima Turskog instituta za statistiku, prodaja nekretnina strancima porasla je za 70 odsto u odnosu na prošlu godinu. Potražnja raste, i nema razloga da se veruje da su cene previsoke.

U cenovnicima za naše projekte uvek propisujemo planirano povećanje cena stanova prema stepenu spremnosti kompleksa. Od trenutka "olovke" do puštanja projekta u rad, cena može porasti za 30%, čak i više. I ona će rasti.

Preporučujemo da sada saznate o novim investicionim projektima. Njihov kvalitet i infrastruktura su zaista impresivni! Naročito u poređenju sa objektima po istoj ceni u popularnim odmaralištima u Evropi. U Turskoj sada grade stambene objekte sa teritorijom i rekreacionim zonama kao u hotelima sa 5 zvezdica. Kompletna završna obrada kupatila i kuhinje su uvek uključeni u cenu.

Za savet kontaktirajte našeg menadžera. Mi, kao najveći developer u Alanji, nudimo različite mogućnosti, u zavisnosti od planova i budžeta investitora.“

Na sve vesti
Brz izbor nekretnina
Zakažite konsultacije sa iskusnim menadžerima koji će vam pomoći da uštedite ne samo novac, već i vreme.
Projekti Stay Property
Gradimo više od 20 godina. Ostavite zahtev i poslaćemo vam cenovnik