Šta je bolje izabrati: ulaganje u nekretnine u izgradnji ili gotove nekretnine u Istanbulu

Ulaganje u nekretnine u Istanbulu i drugim turskim gradovima je atraktivna prilika za investitore, pružajući im priliku da iskoriste tržište bogato istorijom i kulturnim nasleđem. Međutim, kada birate između ulaganja u novu gradnju ili postojeću nekretninu, važno je pažljivo odmeriti prednosti i nedostatke svakog pristupa kako biste doneli informisanu odluku.

Prednosti ulaganja u nekretnine u izgradnji

Ulaganje u nekretnine u fazi izgradnje nudi niz prednosti koje mogu privući investitore:

 • Niža cena. Nekretnine u izgradnji obično imaju niže cene u poređenju sa već izgrađenim jedinicama. Ovo može omogućiti investitorima da ostvare veći povrat ulaganja u budućnosti.

 • Potencijalni rast vrednosti. Investiranje u nekretnine u izgradnji može doneti veći potencijalni rast vrednosti u odnosu na već izgrađene nekretnine. Sa rastućim tržištem nekretnina u Istanbulu, ovo može biti atraktivna opcija za dugoročno ulaganje.

 • Prilagođavanje po želji. Kupovina nekretnine u fazi izgradnje omogućava investitorima da prilagode svoj prostor prema svojim željama i potrebama. Ovo može biti posebno važno za one koji traže personalizovanu ili luksuznu nekretninu.

 • Inovativni projekti. Investiranje u nekretnine u izgradnji pruža priliku da se uđe u inovativne projekte i modernu arhitekturu, što može dodati dodatnu vrednost nekretnini u budućnosti.

Nedostaci ulaganja u nekretnine u izgradnji

Međutim, ulaganje u nekretnine u fazi izgradnje može biti povezano sa određenim rizicima:

 • Nedostatak garancija. Postoji rizik da se izgradnja nekretnine može produžiti ili da mogu nastati problemi tokom procesa izgradnje, što može dovesti do kašnjenja u završetku projekta.

 • Nepredviđeni troškovi. Investitori treba da budu svesni mogućih dodatnih troškova koji mogu nastati tokom izgradnje, poput promena u planovima ili neplaniranih popravki.

 • Nedostatak gotovih proizvoda. Ulaganje u nekretnine u izgradnji znači da investitori neće odmah moći da koriste ili iznajme svoju imovinu, što može dovesti do gubitka potencijalnih prihoda u toku izgradnje.

Prednosti ulaganja u gotove nekretnine

Suprotno tome, investiranje u već izgrađene nekretnine takođe ima svoje prednosti:

 • Instantna upotreba. Kupovina gotove nekretnine omogućava investitorima da odmah koriste ili iznajme svoju imovinu, što može brže doneti povrat ulaganja.

 • Manji rizik. Budući da su već izgrađene nekretnine već dostupne za pregled, investitori mogu bolje proceniti svoju vrednost i potencijalni povrat ulaganja.

 • Stabilnost. Gotove nekretnine obično nose manji rizik od nepredviđenih troškova i kašnjenja u odnosu na nekretnine u fazi izgradnje.

Nedostaci ulaganja u gotove nekretnine

Ipak, investiranje u već izgrađene nekretnine može imati i svoje nedostatke:

 • Viša cena. Već izgrađene nekretnine obično imaju više cene u poređenju sa nekretninama u fazi izgradnje, što može ograničiti pristup nekim investitorima.

 • Ograničene mogućnosti prilagođavanja. Kupovina već izgrađene nekretnine može značiti da investitori imaju manje mogućnosti za prilagođavanje prostora prema svojim željama i potrebama.

Faktori za razmatranje prilikom odabira

Prilikom odlučivanja između ulaganja u nekretnine u izgradnji i već izgrađene nekretnine u Istanbulu, investitori treba da pažljivo razmotre sledeće faktore:

 • Ciljevi ulaganja. Razmotrite svoje dugoročne i kratkoročne ciljeve ulaganja kako biste odredili koji pristup najbolje odgovara vašim potrebama.

 • Budžet. Procenite svoj budžet i finansijske mogućnosti kako biste odabrali nekretninu koja je u skladu sa vašim finansijskim sredstvima.

 • Rizik. Razmislite o svojoj toleranciji na rizik i spremnosti da se nosite sa potencijalnim izazovima koji mogu nastati tokom procesa izgradnje ili nakon kupovine već izgrađene nekretnine.

 • Vrednost imovine. Pažljivo analizirajte potencijalni rast vrednosti nekretnine i dugoročni potencijal povrata

Na sve vesti
Brz izbor nekretnina
Zakažite konsultacije sa iskusnim menadžerima koji će vam pomoći da uštedite ne samo novac, već i vreme.
Projekti Stay Property
Gradimo više od 20 godina. Ostavite zahtev i poslaćemo vam cenovnik