Turska: Perspektive nekretnina i turizma u sezoni 2023

Turska je i dalje jedna od najtraženijih turističkih destinacija na svetu. U 2023. Godini očekuje se 60 miliona turista i prihod od 56 milijardi dolara. Takve prognoze saopštio je ministar kulture i turizma  Mehmet Nuri Ersoj. U 2019 Tursku je posetilo 51,5 miliona turista, prihod je bio 39 milijardi dolara, a 2022. sa istim brojem turista, Turska  je dobila 46 milijardi dolara. Godine 2022. Turska je zauzela treće mesto u turizmu u svetu, zahvaljujući uspostavljenom sistemu pružanja usluga nakon pandemije.


Prihodi od turizma (dohodak) u Turskoj 2023. Godine


Prema podacima analitičke službe ATOP, 42 % ruskih turista bira Tursku za odmor, iako visoke cene ove sezone utiču na potražnju. Turska ostaje jedna od retko  dostupnih destinacija. Istovremeno, Kipar i Grčka bez ruskih turista prinudjeni su da na neki način privuku što više Evropljana. Za Ruse putovanja u Tursku koštaju nekih 29 %v više nego za Evropljane, rekao je Aleksej Mrktjač, potpredsednik Alijanse turističkih agencija. U  2023. Godini, očekuje se 6 miliona ruskih turista. 

Istovremeno, ,,Turism Guncel ’’objavljuje da   hoteli sada nude  5-20 %  turistima iz Nemačke. List takođe izveštava da su cene u aprilu i maju za Ruske turiste počele da opadaju za nekih 20 – 30 %. Zbog poskupljena, mnogi turisti su odustali od ranih rezervacija. Ali, uprkos tome, Turska je i dalje među liderima u turizmu. Hoteli su počeli da prave popuste.

Kako saopštava generalni direktor  ,,TEZ tur -a’’ Voskan Arzmanov, 70% turista odlazi u hotele sa 5 zvezdica, 25 % ruskih turista bira hotele sa 4 zvezdice, a svega 5 %  sa tri zvezdice.

Važno je napomenuti da je od januara do maja 2023. Godine, broj krstarenja u Turskoj porastao za 114 %. Takav luksuz izabralo je 299 hiljada ljudi, rekao je ministar saobraćaja i infrastrukture Turske Abdulkadir Urologlu. Time je olakšano otvaranje Istanbulske luke  ,, Galataport’’   2021. Godine i kraj pandemije korona virusa. Turisti uglavnom stižu u luke Kušadasi, Galataport, Antalija, i luka Saraiburna. 

Od 1. Januara do 31. Maja ove godine je na aerodromu u Antaliji već stiglo 3,4 miliona ljudi., štje skoro milion više od prethodne godine za isti period. U prva 4 meseca u Turskoj se odmaralo 11. Miliona turista, među vodećima su državljani Ruske federacije, Nemačke, Bugarske. 

Uprkos izvesnom zatišju nakon zemljotresa, inflaciji, rastu cena hotela i strahu turista od mogućih protesta zbog predsedničkih izbora, turizam doživljala pozitivnu dinamiku, dakle kreće se uzlaznom linijom.


Perspektive razvoja tržišta nekretnina u Turskoj 2023. Godine


I pored viestrukog povećanja cena u odnosu na prethodne godine, očekuje se da će Turska dalje rasti za 20 % u stanoj valuti. Nakon izbora dolar i evro vrtoglavo rastu, cene rastu u različitim delatnostima. Predsednik udruženja  konsultanata za nekretnine u Tursko, Hakan Akdogan najavio je rast prodaje i pravljena projekata. On to povezuje sa mogućnošću rasta dolara na 27-28 lira. Morgan Stanlei smatra da će do kraja 2023. Godine 1 dolar iznositi 28 turskih  lira.

Prema istraživanjima  ,,Global Property Guide-a ’’, cene nekretnina će početi da padaju, dakle tržište nekretnina doživljava pad cena. Istovremeno, visoka inflacija i dalje stvara osećaj da cene rastu i dalje. Ono što je neminovno je to da su cene nekretnina u 42 države od 60 razmatranih porasle. Ali, ako se uzme u obyir inflacija, onda je cena kvadrata porasla samo u 19 država. 

U Turskoj su cene u nacionalnoj valuti porasle za 132 % tokom godine (  za 54 % prilagodjeno inflaciji ). Važno je napomenuti da od perioda zemljotresa i kanije  predsedničkih izbora, cene nisu pale, već su porasle za 8 %, opet prilagodjeno infalciji. 

U Dubaiju nekretnine su poskupele za 12 %, u Gruziji za 10, 6 %, brže od inflacije. U Evropi cene rastu u samo 7 od 27 zemalja koje su ispitane. Ako se uzme u obzir infalcija, cene opadaju u Nemačkoj, Vlikoj Britaniji, Italiji i Francuskoj.

U maju 2023. Godine stranci su kupili 3, 167 objekata u Turskoj, što je 2,8 % od ukupnih transakcija. Tipično, u proseku zemlji, strani kupci čine 4 % tržišta. Vodeće pokrajine su: Antalija, Istanbul, Mersin. Najčešće kupuju  Rusi, Iranci, Iračani,  Ukrajinci, Nemci kao i građani Kazahstana, Kuvajta, Azerbejdžana, Saudijske Arabije i SAD-a. Samo u maju ukupna prodaja je porasla za 34 %.       Na sve vesti
Brz izbor nekretnina
Zakažite konsultacije sa iskusnim menadžerima koji će vam pomoći da uštedite ne samo novac, već i vreme.
Projekti Stay Property
Gradimo više od 20 godina. Ostavite zahtev i poslaćemo vam cenovnik